Ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates mě vytáhl na kafe. Že prý chce ještě jednou v klidu probrat článek o kuřatech nastavovaných vodou a drůbežích uzeninách s vepřovými kůžemi, který jsem napsala pro Víkend Hospodářských novin.

Člověk, který se ohání tím, že čeští drůbežáři jsou poctiví a pověst jim kazí dovážené kuřecí, říká s vážnou tváří mimo jiné toto:

1. To, že párky označené jako „kuřecí“ obsahují 13% vepřového, 10% vepřové kůže a 5% hovězího masa je pro zákazníka vlastně výhodné. Hovězí a vepřové jsou přece dražší než drůbeží maso.

2. Pokud „kuřecí párek“ obsahuje pouhých 35% kuřecího masa, je dobrý. Protože kuřecího je v něm největší podíl. To, že dalších 28% tvoří jiné druhy masa a kůže nevadí.

3. Novináři by měli českým výrobcům pomáhat a ne o nich psát kriticky.

Bude mně potěšením napsat o českých výrobcích drůbežího něco pozitivního. Ale nejdřív budou muset přestat zákazníkům, kteří chtějí kuřecí uzeniny, prodávat vepřové kůže, hovězí maso a hromadu chemie.

A ne jenom říkat, že ostatní (nedrůbeží) uzeniny taky nestojí za nic...