Když se v kuloárech mluvilo o letošních michelinských hvězdičkách, měli jsme všichni celkem jasno: Praha tentokrát vyjde na prázdno.

Allegro, které dosud jedinou hvězdičku drželo, prošlo na přelomu roku úplnou rekonstrukcí a otevřelo na začátku března s novým šéfkuchařem a konceptem pod jménem Cotto Crudo - inspektoři tedy podnik nemohli stihnout ohodnotit.

Další potenciální kandidáti: La Degustation Bohême Bourgeoise nebo Alcron už na hvězdičku čekaly tak dlouho, že je nikdo za aktuální favority neměl.

Michelinští inspektoři se navíc léta neměli k tomu, dát hvězdičku českému šéfkuchaři působícímu v Česku. Hvězdičku zde dostal nejprve pro Allegro Ital Andrea Accordi a posléze Brit Phil Carmichael z Maze. V druhém případě šlo navíc o ocenění in memoriam .

Hvězdička pro Alcron, kde vaří Roman Paulus a La Degustation, kde kuchyni velí Oldřich Sahajdák, je však přelomová nejen proto, že jsou oba šéfkuchaři Češi. Jde také o uznání kvalit české gastronomické tradice. La Degustation vsadila na moderní interpretaci české kuchyně celý svůj koncept, Roman Paulus svým hostům vedle rybích specialit nabízí také svíčkovou na smetaně, telecí líčka se zadělávanou kedlubnou a české sýry mezi dezerty.

Je otázka, jestli Česko muselo na ocenění zdejší kuchyně čekat tak dlouho – La Degustation je otevřená od roku 2006, restaurace Alcron ve stávající podobě funguje o dva roky méně. Tak jako tak, je dobře, že ocenění vůbec přišlo.

Když nyní bariéra nedůvěry Michelinu vůči české kuchyni a českým šéfkuchařům padla, jsem zvědavá, zda se příští rok počet hvězdiček ještě rozroste. A také, jestli se inspektoři vypraví i do regionů, kde je několik žhavých kandidátů na ocenění Bib Gourmand, které se uděluje podnikům, nabízejícím „dobré jídlo za dobré ceny“.