Hlasování o nejoblíbenější restaurace v Česku vyhrávají čím dál častěji asijské podniky. Nejmilejším podnikem odborníků oslovených Hospodářkami se letos stalo východem ovlivněné Sansho, na druhém místě skončilo čistě asijské SaSaZu. A nejlepší českou restaurací podle aktuálního vydání bedekru Grand Restaurant, je japonská Koishi z Brna.

Je to tedy tak, že Češi naskočili na asijskou vlnu? Jsou asijské recepty pro Čechy jakýmsi mojitem mezi jídly? Kompenzují si tuzemci pověstnou východní zdvořilostí neurvalost personálu s návyky z národního podniku Restaurace a jídelny?

Na každou z předchozí otázek jsem si nakonec odpověděla záporně. Ve všech jmenovaných restauracích pracují na place hlavně Češi a jídelníček Sansho, SaSaZu a Koishi se liší tak, že vytváření nějakých obecných závěrů by bylo pochybné.  

Je to spíš náhoda, že z rostoucího množství podniků, které za to stojí, se na vrcholek obou žebříčků prodraly zrovna tyto. Maurerův bedekr i tradiční žebříček Hospodářských novin ve výsledku pouze zachycují subjektivní a tedy do jisté míry selektivní zkušenosti většího množství laiků, respektive menšího množství odborníků.

Což neznamená, že nemají vypovídací hodnotu. Naopak. Může být značná. Pokud ale mají být k užitku, je důležité je číst dál, než tam, kde končí medailová místa. A teprve z dalšího pořadí případně vyvozovat nějaké generalizace o chutích Čechů.